top of page
  • Foto van schrijverNancy Rooms

Hoe kies je het juiste gordijn uit?Van een sierlijke decoratie in je woonkamer tot een efficiënte manier om je slaapkamer aardedonker te maken. Gordijnen zijn er in veel verschillende soorten. Voor welke materialen kun je het beste kiezen? En hoe zorg je ervoor dat een gordijn niet te kort of lang wordt?


Het perfecte gordijn heb je niet zomaar uitgekozen. Zodra je hebt bepaald op welke plek en met welk doel je de stof wilt ophangen, komt er nog een scala aan mogelijkheden op je af. Laten we beginnen met de slaapkamer. Want de term 'verduisterend' levert daar nog wel eens verwarring op, weet Nancy.

ls je het daglicht echt volledig wil blokkeren, kun je het beste kiezen voor een black-outgordijn. Dat is dus bijvoorbeeld fijn voor mensen met nachtdienst, die overdag willen slapen. Een verduisterend gordijn laat altijd nog wel een beetje licht door. Daar verkijken mensen zich nog wel eens op.

Een oversized gordijn geeft een mooie nonchalante uitstraling.

Velours goed voor akoestiek

Wil je een gordijn dat ook nog goed isoleert, dan kijk je best naar velours. Dat is heel goed voor de akoestiek. Het lijkt misschien een beetje oubollig, maar eigenlijk is het nooit uit de mode geweest. Hoe goed de stof dempt, heeft verder ook te maken met het oppervlakte waar je het gordijn voorhangt. Helemaal muisstil zal het sowieso niet worden.

Hoe donkerder een kamer, hoe kleiner deze aan kan gaan voelen. Wat dat betreft kun je dus ook juist kiezen voor lichtdoorlatende gordijnen. Kies bijvoorbeeld voor linnen om je woonkamer een stoerdere uitstraling te geven. Hoewel je ook met die stof moet opletten: linnen is namelijk heel krimpgevoelig. In een vochtigere ruimte wordt het doek juist weer langer. Dat is zo bij alle stoffen die uit natuurlijk materiaal bestaan.

Wat dat betreft biedt polyester uitkomst. Dat is heel stabiel. Hoewel polyester in een droge ruimte wel weer statisch kan worden. Als je zo'n klein vonkje voelt overspringen, weet je dus dat het tijd is om je planten water te geven of een luchtbevochtiger neer te zetten.

14 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page