top of page
  • Foto van schrijverNancy Rooms

Gordijnen wassen? Zo doe je het in een handomdraai!

Je gordijnen wassen is zo'n klusje waar je niet snel aan denkt, maar wat toch regelmatig moet gebeuren. Waarom? Omdat je gordijnen vangen heel veel stof en je zit er vaak met je handen aan, dus echt schoon zijn ze na verloop van tijd niet meer. De hoogste tijd om ze dus snel schoon te maken.


Al die haakjes

Gordijnen van stof zijn soms wat lastig te wassen aangezien ze vaak aan die kleine haakjes hangen aan de rails. Heb je geen zin om al die haakjes eraf te halen? Laat ze er dan gewoon lekker aanzitten! Bind de haakjes bij elkaar met een sok of washandje en hieromheen een elastiekje. Zo kun je de gordijnen makkelijk in de was doen en ook eenvoudig weer ophangen.


Pas op! Gebruik geen schoonmaakmiddelen als vervanging van het wassen van de gordijnen, dit kan ze beschadigen.

Heb je ijzeren haakjes aan je gordijnen zitten? Dan is het wel verstandig om deze eraf te halen voor het wassen. Het is misschien wat meer werk, maar door het wassen kunnen de ijzeren haakjes gaan roesten en dan moet je binnen no time nieuwe haakjes kopen. Bovendien kan het voor roestvlekken op je gordijnen zorgen.


Opletten!

Voordat je zomaar je gordijnen in de wasmachine gooit is het verstandig altijd het waslabel te controleren, om te zien of ze wel gewassen mogen worden en op welke temperatuur. Gordijnen zijn nogal gevoelig en als je ze verkeerd behandelt kunnen ze krimpen, verbleken of onherstelbaar vervormen.

Daarnaast is het verstandig om je gordijnen in een waszak te wassen. De waszak beschermt het gordijn tegen beschadigingen. Ook moet je de trommel niet te vol stoppen. Anders krijgt je gordijn veel onnodige kreukels.


Ophangen

Het is het beste om je gordijnen nat of vochtig op te hangen en ze dicht te doen. Hierdoor zullen ze het beste hun vorm behouden en het minste kreukels krijgen. Het kan zijn dat er nog druppeltjes uit het gordijn vallen. Bescherm dus wel even je vloer door er een vuilniszak of iets dergelijks onder te leggen.

Hebben ze na het drogen toch nog kreukels? Dan kan je het beste die plek even nat maken met bijvoorbeeld een plantenspuit en opnieuw laten drogen. Zijn ze er dan nog steeds niet uit, dan moet je toch echt het gordijn even strijken als de stof het toelaat. Doe dit wel op de laagste stand om je gordijnen te beschermen.

13 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page